Contact Artefacts
please if you have any comments or more information regarding this record.

House Bertie-Roberts
Camps Bay, Western Cape

Gabriël Theron (Gawie) FAGAN: Design Architect
GABRIËL FAGAN ARCHITECTS: Architect

Date:1966
Type:Homestead
Status:Extant

 


Click to view map

Coordinates:
33°56'46.39" S 18°23'20.40" E Alt: 147m

House Bertie-Roberts is located in Camps Bay, on an exposed rocky corner site. The entrance route from below is guided by the sides of garden retaining walls that lead under a cantilevered edge of the house above. Here ground and house meet in an open riser staircase slung along the side of a concrete retaining wall. The house literally hovers between earth and sky as the box form, carried on two concrete u-shaped channels, cantilevers over stone and concrete retaining walls. The building is grounded by its walled connection to the earth. Structural and functional efficiency is expressed by the cantilevered concrete beams supporting the building while acting as service ducts. The position of the chimney visually assists in a supporting role. In this house the first evidence of Fagan’s creation of private spaces outside bedrooms can be seen, where the cupboard areas are extended externally to create private recesses.

(Arthur Barker on UPSpace. Accessed 2020 09 18)

These notes were last edited on 2020 09 18


Writings about this entry

Fagan, G. 2005. Twenty Cape Houses. Cape Town: Breestraat Publikasies. pg 18-25