Contact Artefacts
please if you have any comments or more information regarding this record.

Symbol of Multiculturalism
East London, Eastern Cape

Francesco PERILLI: Sculptor

Date:2006
Type:Monument
Status:Extant

 


Click to view map

Coordinates:
33°00'57.97" S 27°55'13.17" E Alt: 18m

Located on the East London esplanade, in close proximity to the German Memorial, the monumental Symbol of Multiculturalism was unveiled on 16 December 2006 and remains as a symbol of East London's commitment to multiculturalism.

This postmodern cast bronze sculpture, placed on a circular concrete shaft, represents a man at the center of the globe striving to join the ends of two meridians. A universal man, he is depicted here without facial features to avoid references associating him with a specific group.The eight doves which surround him - each connected to an individual meridian - symbolize peace and the cultural vitality of a new society under the banner of mutual respect. The ten meridians are joined at their base by two separate lines of latitude.

The Symbol of Multiculturalism was sculpted by Francesco Perilli, an Italian artist and sculptor. He was born in Nereto, in the province of Teramo, Italy on October 4,1949 and lives and works there. The same Symbol of Multiculturalism has also been placed in other parts of the world.

The original commemorative bronze plaque was mounted on the seaward side of the concrete support shaft and had the following wording:

SYMBOL OF MULTICULTURALISM
CREATED BY FRANCESCO PERILLI
DONATED BY
THE NERETO MUNICIPALITY (ITALY)
TO THE PEOPLE OF THE EASTERN
CAPE PROVINCE
AND FOR THE AFRICAN CONTINENT

"WE MIGHT HAVE OUR DIFFERENCES,
BUT WE ARE ONE PEOPLE
WITH A COMMON DESTINY
IN OUR RICH VARIETY OF CULTURE,
RACE AND TRADITION"

Nelson Mandela

EAST LONDON, SOUTH AFRICA
DECEMBER 16th 2006

The support shaft comprises a standard pre-cast concrete pipe which rose out of a raised, circular pond, clad in polished brown granite. A substantial annular concrete ring is elevated and set at an angle above the pond walls, supported at three points on its perimeter.

About two years after the sculpture had been unveiled the bronze doves were stolen and it was decided to increase the height of the shaft as a security measure. An additional length of precast pipe was added to the shaft, raising the sculpture out of reach. A small square plot of ground around the sculpture was fenced off with a galvanised palisade fence.

At some point the original bronze commemorative plaque was stolen and has since been replaced with a replica made of durable green moulded plastic.

William Martinson
Osmond Lange Architects, 2021.