Share this record

Contact Artefacts
please if you have any comments or more information regarding this record.

House Blommaert
Stellenbosch, Western Cape

Gabriël Theron (Gawie) FAGAN: Design Architect
GABRIËL FAGAN ARCHITECTS: Architect

Date:1982
Type:Homestead
Status:Extant

 


Click to view large map

Coordinates:
33°57'29.67" S 18°52'15.09" E Alt: 209m

See more photographs

The entrance and main circulation route in House Blommaert in Stellenbosch orientate the visitor towards Table Mountain. The circulation routes are defined to accentuate their function. The internal route from living to bedroom areas is more intimate but widens to form a worktop space. A passageway leads to a more secluded environment and is fully glazed on one side with gentle treads. It merges internal and external spaces and reinforces the transition from living to sleeping areas. The height of the enclosure and exposure to the sun create an evocative and appropriate human scale. Mediation between inside and outside is achieved in the stepped glazing, where a sun-filled courtyard extends onto a stepped passageway linking two independent blocks.

(Arthur Barker on UPSpace. Accessed 2020 10 14)

Please Contact Artefacts if you come across any broken links on this page.